badkamer en keuken montage

Stappenplan

Stap 1. bedenken - wat zijn uw ideeën: De verbouwing van een badkamer of toilet kan een aantal redenen hebben. Misschien heeft U net een huis gekocht waar U helemaal verliefd op bent, alleen de badkamer is nog niet naar uw zin. Mogelijk woont U al enige tijd in een huis waarvan de badkamer of toilet nu echt aan vervanging toe is. Wellicht heeft U gespaard en ziet U een nieuwe badkamer of toilet als een goede investering.

Stap 2. voorbereiding - maak een schets: Maak eerst een schets van uw badkamer. Een ruitjesblok kan hierbij goed van pas komen. Geef op de schets aan wat de nieuwe plaats wordt van de nieuwe douchecel, het bad, de wastafel en eventueel het toilet. Maar ook wat U in gedachten heeft voor de vloer en wand bekleding bijvoorbeeld tegels op vloer en wand of misschien wel watervast stuukwerk of een nieuwe plafond met verlichting. Gebruik potlood voor deze schets, want uw eerste ontwerp zal lang niet altijd de beste oplossing zijn.

Een professioneel ontwerp: Gespecialiseerde sanitairwinkels bieden U ook vaak de mogelijkheid om een binnenhuisarchitect een ontwerp te laten maken. Hiervoor betaald U een kleine vergoeding of zelfs helemaal niets wanneer U het sanitair voor de nieuwe badkamer bij deze winkel koopt.

Het voordeel van het werken met een specialist is dat U zelf veel minder tijd kwijt bent aan zaken als het aanvragen van eventuele vergunningen en dat U de aannemer erop kunt aanspreken wanneer de loodgieter of tegelzetter zijn werk niet naar behore uitvoert. Het nadeel is dat uw verbouwing dan wel iets duurder wordt.

Stap 3 - geldzaken: Het begint met een offerte. Om vast te stellen wat een verbouwing U gaat kosten, laat u een offerte maken door de specialist. In de offerte staat een beschrijving van uw badkamer, de planning, een specificatie van de werkzaamheden en eventueel sanitair en tegels en natuurlijk de kosten.

Meer en minderwerk: Meer en minderwerk worden altijd achteraf verrekend. Dit betekent dat als U tijdens de verbouwing toch besluit dat er vloerverwarming moet komen of dat U liever een nieuwe badkamerdeur heeft- terwijl dit niet in de offerte stond- de extra kosten die dit met zich meebrengt voor uw rekening zijn.

Het is verstandig om tijdens de verbouwing bij te houden wat dit meer- en minderwerk is. Zo staat U achteraf sterker wanneer er discussie over mocht ontstaan.

Bedenk ook of het ideale plaatje wat U van uw nieuwe badkamer in uw hoofd heeft financieel haalbaar is. Stel een budget vast en neem dit niet te krap.

De meeste verbouwingen kosten achteraf zo'n 10% meer dan vooraf begroot.

Stap 4. bouwen - vergeet de buren niet: Eindelijk, is het zover. De vaklui gaan aan de slag. Heeft U de buren gewaarschuwd dat ze de komende tijd wat overlast van U hebben? De meeste buren zullen het geen probleem vinden dat er herrie wordt gemaakt als ze maar tijdig op de hoogte zijn gebracht. Na een werkdag de rotzooi opruimen en uw stoepje schoonvegen, en na afloop van de verbouwing een bloemetje langsbrengen bij de mensen die de meeste overlast hadden helpt altijd.

Bouwoverleg: Tijdens de verbouwing vindt er regelmatig overleg plaats. Hierbij overlegt U met de vaklui of de aannemer over de voortgang van uw verbouwing.

Laat regelmatig uw neus zien: Neem regelmatig een kijkje bij de werkzaamheden. Dit stimuleert de vaklui om extra goed hun best te doen en geeft hen de kans hun vragen te stellen.

Stap 5. gereed - De oplevering: Het moment dat het werk officieel klaar is, heet de oplevering. Op het afgesproken tijdstip bekijkt U samen met de aannemer nogmaals of de verbouwing goed is uitgevoerd. Dit is het moment om vragen te stellen en eventuele kantekeningen te plaatsen bij het geleverde werk. Stelt U hierbij niet te bescheiden op, want U betaald voor de verbouwing. Wanneer een detail U niet aanstaat, is dit één van de laatste mogelijkheden om het te melden.

Maak vooraf een lijstje: Om U voor te bereiden op de oplevering kunt U het beste eerst zelf kijken naar uw badkamer. Zitten alle tegels vast, tocht het raam niet, zitten er geen scheurtjes in het sanitair, is het stucwerk netjes afgewerkt – ook de hoeken en bovenrandjes?

Tijdens de oplevering kunt U een lijstje gebruiken om afspraken te maken over de termijn waarop gebreken moeten worden hersteld.

En dan: Genieten van uw nieuwe droom badkamer.